ÇORUM TİME

KALBİMİZLE DOST OLMANIN YOLLARI

KALBİMİZLE DOST OLMANIN YOLLARI
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
15 Nisan 2014 - 9:31

Son Güncelleme: 15 Nisan 2014 09:32 ismail-yücelİl Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel ve Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyologlarından Uzm.Dr. Tolga Doğan, 12-18 Nisan Kalp Haftası nedeniyle Kalp hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulundular.
Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel, Kalp sağlığının önemine değinerek, tanı yöntemlerindeki gelişmeler ve tedavi edici modellerdeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıklarının geldiğini, Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımının kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer aldığını, Sigara kullanımının kalp hastalıklarına, inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olduğunu belirtmiştir.
Kalp hastalıkları ve inme (felç) ne yazık ki hem modern toplumlarda hem de gelişmekte olan toplumlardaki ölüm sebeplerinin ( yaklaşık 17 milyon kişi ) ilk iki sırasını oluşturduğunu söyleyen Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyologlarından Uzm.Dr. Tolga Doğan,” Ülkemizde de yapılan TEKHARF çalışmasının on yıllık izlem verilerine göre Türkiye’de yaklaşık iki milyon kişiden daha fazla sayıda koroner arter hastalığı bulunduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde hareketsiz yaşam ( televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen boş vakitler) , hava kirliliği, bol kalorili ve çoğu kanserojen maddeler içeren ve çocuklarımıza çekici reklamlarla özendirilen gıdalar ve ‘fastfood ‘ diye adlandırılan hazır yiyecekler, sigara/tütün kullanımı gibi etkenlerin kontrol altına alınması ile kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80′inin önlenebileceğini biliniyor”dedi.
Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyologlarından Uzm.Dr. Tolga Doğan ise, kalp sağlığı ile ilgili şunları söyledi:
“Kalp ve damar hastalıklarının anne karnından itibaren başladığı biliniyor. Bilinçsiz anne- babalar ve toplum yüzünden şişman, sigaraya maruz kalmış ve sigaraya özendirilen ,televizyon ve bilgisayar bağımlısı haline gelen gelecek neslimizin umudu çocuklarımızın korunması gerekiyor.
Hangimizin kalp hastalığına yatkın olduğunu tesbit etmek için risk sınıflandırması yapılmaktadır. Bu riskler kısaca iki gruba ayrılır; değiştirilemeyen risk faktörleri: Yaş, cinsiyet ve ailede kalp hastalığı varlığı ve değiştirilebilir risk faktörleri : Kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon, sigara/tütün kullanımı, diyabet hastalığı, obeziteve stres gibi. Bu sınıflamanın amacı kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi (birincil koruma) ve kalp hastalığı olan kişilerde tekrarlayan olayların önlenmesidir (ikincil korunma) . Peki, Hayatımızı daha kaliteli , mutlu ve ailemiz çocuklarımız ve gelecek sağlıklı nesillerimiz için neler yapmalıyız? Nelerden kaçınmalıyız?
1- Hareket edin: Artık çocukluk çağından başlayan obezite ile başa çıkılması gerekiyor. Haftada beş kez yaklaşık 30 dakika süreyle yapılan orta zorlukta aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Çevrenizdeki aktivite alanlarını öğrenin. Maraton koşucusu olmanızı beklemiyoruz. Yavaş yavaş temponuzu her gün biraz daha arttırarak seri ve terleyecek kadar yürüyüşler yapmanız yeterli olacaktır.
2- Sağlıklı beslenin:Günümüzde giderek daha fazla şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4′ü ile doğrudan bağlantılıdır! Sevdiğiniz gıdalardan vazgeçmeniz zor olabilir. Şekerli gıdaları birden kesmektense, mesela çikolata ya da şekerleme yerine çeşitli meyveleri tercih edebilirsiniz.Sağlıklı gıdaları çocuklar için ilginç hale getirin. Rengarenk gıdaları seçin ve yemek pişirirken bunları kullanın.Tuz tüketimini günde bir tatlı kaşığı ile sınırlandırın.Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın- tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın. Ve bol bol su tüketin( daha çabuk kilo vermenizi kolaylaştırır)
3- Sigara ve alkol alışkanlıklarınıza son verin:Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği açısından çok önemlidir. Çocuklarınıza sigara kullanmanın tehlikelerini anlatın, sigaraya başlamamaları için onlara yardımcı olun. Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, tavsiyeler almak üzere hekime başvurun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek hizmetlerinden faydalanın.
4- Kan değerlerinizi ve kilonuzu öğrenin: kan şekerinizi kolesterol düzeyinizi öğrenin.Hekiminize danışarak kalp hastalığı riskinizi belirleyin ve gerekli önlemlerinizi planlayın
5- Stresinizi azaltın: Hobiler edinin ve mutlaka kendinize zaman ayırın.
Bireysel ve toplum olarak kalp ve damar hastalıklarının farkında olmalı, daha fazla yürüyüş yapmalı ve spor- aktivitelerinde bulunmalıyız”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ