Son Güncelleme: 3 Ekim 2016 12:30 Hattuşa’nın Kültür turizmindeki yerini alamadığını belirten Ceritoğlu, “Ülkemizde ve dünyada kültür turizmi artık daha fazla yer almaya başlamıştır. Buna rağmen Çorum ve Hattuşa kültür turizminde hak ettiği yeri bu zamana kadar bulamamıştır. Hak ettiği yeri bulması için de yerel yönetimler ve vekiller olarak gerekli çalışmaları başlattık ve bunu da başaracağımızdan hiç şüphemiz yok” dedi. Ceritoğlu, “Bu çalışmalar çerçevesinde Boğazkale’de iki gündür bale gösterilerini, kültürel ve müzik çalışmalarını sunulduğu etkinliklerimiz oluyor. Bu etkinliklerimizde gelen misafirlerimize hoş bir vakit geçirdiklerine inanıyorum. Bu etkinliklerimiz 1 yıl boyunca devam edecek” diye konuştu.
Hattuşa’ya gelen misafirlerin sadece ören yerleri gezmekle kalmayacağının altını çizen Ceritoğlu, “Bunun için Hitit Köy projesi çalışmalarına başladık. Bu proje ile Hitit uygarlığı dönemde yapılan ekmek, taş oymacılığı ve çömlek gibi çalışmaları buraya gelen misafirler isterlerse kendilerinin yapabileceği bir Hitit Köyü yapmaya çalışıyoruz, bu çalışmanın projeleri tamamlanmış ve ihale aşamasına gelmiştir” şeklinde konuştu. Hattuşa’yı anlatmak için çok yoğun bir şekilde ülke büyükelçiliklerini ziyarete ettiğini kaydeden Ceritoğlu, ziyaret ettiği elçilere Hitit uygarlığını anlattığını ve bu ülkeler ile ortak projeler yapmaya çalıştığını ifade etti.
İnsanlık tarihindeki ilk anlaşma olan Kadeş anlaşmasının Hitit uygarlığında yapıldığına değinen Ceritoğlu, medeniyet şehri olan Boğazkale’ye gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Turistlere Boğazkale’yi görmeden geçmeyin diye seslenen Ceritoğlu, medeniyet uygarlığı olan Hattuşa’ya herkesi beklediklerini kaydetti. Hattuşa’yı anlatan figürlerle işletmiş elbisesinden bahseden Ceritoğlu, giydiği elbisenin Çorum’un Kargı İlçesi’ne ait Kargı bezinden yapıldığının altını çizerek, elbiseye işlenmiş figürlerle Hitit medeniyetinin anlatılmaya çalışıldığını ifade etti.
Ceritoğlu’na katkıları için plaket verildi
Hitit Medeniyeti’nin başkenti Hattuşa’nın UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınışının 30. yılı dolayısıyla Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Çorum Valiliği ve milletvekillerin desteği ile başlatılan etkinliklerin finali yapıldı.
Tarihi Hattuşa Milli Parkı girişinde düzenlenen etkinliğe Çorum Valisi Necmettin Kılıç, Çorum Milletvekilleri Salim Uslu, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Çorum Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Halil Yüksel, Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda misafir katıldı. Pazar akşamı yapılan final etkinliğinde, Turizm Bakanlığı Güzel sanatlar Genel Müdürlüğü ekipleri özel bir program düzenledi. Tüm şehitler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlik Kur’an-ı Kerim tilafeti ile devam etti.
Daha sonra Boğazkale kaymakamı Osman Aydoğan ve Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu birer konuşma yaptı. Boğazkale’de bir yıl devam edecek etkinliklerin ilkini bugün yaptıkları programla sona erdireceklerini söyleyen, Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, gelen misafirlere hoş bir vakit geçirmeleri dileğinde bulundu. Hattuşa’nın Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınışının 30. Yılını yapılan çeşitli etkinliklerle kutladıklarını belirten Kaymakamı Osman Aydoğan, “ Çorum Valiliği Başkanlığında yapılan turizm çalıştayı neticesinde bir yıllık bir program tertipledik. İstanbul’da resim sergisiyle başlayan tanıtım faaliyetlerimiz yıl içerisinde Ankara ve çeşitli illerde devam eden tanıtıcı faaliyetlerimiz bu akşam sona eriyor. Bu faaliyetlerimizde bize destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.