Son Güncelleme: 31 Mart 2016 22:33 Bu sene 10. kuruluş yıldönümünü kutlayan Çorum Hitit Üniversitesi ile ilgili 10 yıl aradan sonra ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Dönemin Çorum Milletvekili Ali Yüksel Kavuştu’nun, Çorum’a üniversite kurulmasını sağlayan kanun teklifinde tek imza sahibi milletvekili olduğu belirlendi. Tıp Fakültesi de yine Kavuştu’nun girişimleri sonucunda Çorum’a kazandırıldı…
Bugün itibariyle 16 bine ulaşan öğrencisi, 1000’e yakın personeli ve 180 bölüm/programı ile sadece Çorum’un değil bölgenin her geçen gün parlayan yıldızı konumuna gelen Hitit Üniversitesi’nin, gelmiş olduğu bu noktanın mimarlarından birisinin de dönemin Çorum Milletvekili Ali Yüksel Kavuştu olduğu ortaya çıktı. Bu sene 10. kuruluş yıldönümünü kutlayan Çorum Hitit Üniversitesi ile ilgili kuruluş sürecine ilişkin bazı akademisyenler tarafından kitap çalışması başlatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) üniversitenin kuruluşuna ilişkin kanun tekliflerini alan akademisyenler, 10 yıl aradan sonra kuruluş serüvenine ilişkin ilginç bir ayrıntıya ulaştı.
İSMİ 10 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI
Dönemin Çorum Milletvekili Ali Yüksel Kavuştu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde, Gazi Üniversitesi’ne bağlı Fen-Edebiyat, Mühendislik-Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat ve Veterinerlik fakülteleri ile Sağlık, Çorum, Sungurlu, Alaca ve İskilip meslek yüksek okullarının, Çorum Üniversitesi’ne bağlanmasını istedi.
TEK ÇÖZÜM ÇORUM’A ÜNİVERSİTE
Ali Yüksel Kavuştu, teklifin gerekçesinde, bu fakülte ve yüksekokulların Gazi Üniversitesi’ne bağlı olmasının, Gazi Üniversitesi’nin yükünü artırdığı, yapısını hantallaştırdığı ve Anadolu’daki fakültelerin gelişmesine engel olduğunu belirtti. Verdiği kanun teklifinde mevcut fakülte ve yüksek okullarda, kapasitenin tam kullanılamadığına dikkat çeken Kavuştu, “Gerekli fiziki altyapıların yeterli olmasına rağmen ek bölümler açılamaması, yeterli akademik ve idari personelin bulunamaması en büyük engellerden birisidir. Bütün bu olumsuzlukların tek çözümü Çorum Üniversitesi’nin kurulması ile aşılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
TIP FAKÜLTESİ DE O’NUN TEKLİFİ
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini gerekçesi ile birlikte TBMM Başkanlığına sunan dönemin Çorum Milletvekili Ali Yüksel Kavuştu, Çorum’da Hitit Üniversitesi adıyla yeni bir üniversitenin kurulmasında önemli bir rol oynadı. Verdiği teklif meclisten geçerek yasalaşan Kavuştu, ayrıca, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile de çeşitli görüşmeler yaparak Çorum’a Tıp Fakültesi, Osmancık Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kazandırılmasına büyük katkı sağladı. Kavuştu’nun teklifi sonucu mecliste kabul edilen kanunla birlikte Çorum’a “Hitit Üniversitesi” adı altında bugünkü dev eğitim yuvası inşa edilmiş oldu.
İŞTE MECLİSE SUNULAN O TEKLİF
22. Dönem Çorum Milletvekili Ali Yüksel Kavuştu tarafından “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında TBMM Başkanlığına sunulan Kanun Teklifinde Çorum’la ilgili gerekçeler dikkat çekti. İşte Ali Yüksel Kavuştu’nun Çorum’a üniversite kapısını açtığı 13.10.2005 tarihinde meclis başkanlığına sunduğu o kanun teklifinin gerekçesi:
Çorum kent içi Anadolu bölgesi ile Karadeniz bölgesinin birleştiği yerde, Orta Karadenizin güneyinde yer alan bir Anadolu şehridir. 12.820 km2’lik alanı ile Türkiye’nin yaklaşık %1,6’sını kaplayan il merkezinin 14 ilçesi ile birlikte denizden yüksekliği 801 metredir. İlimiz doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Kırıkkale ve Çankırı, kuzeybatıda Kastamonu, kuzeyde Sinop ve kuzeydoğuda Samsun illeriyle sınırlanmıştır. Çorum bilinebilen 7000 yıllık tarihi boyunca, sürekli iskân edilen, tarihi kral yolu ve ipek yolu topraklarından geçen ve tarihi süreç içerisinde de Anadoluda ilk kez teşkilatlı devlet kuran Hititlerin başkenti Hattuşa (Boğazkale), Alacahöyük, Şapinova, Danişmentlilerin döneminden kalma ve ülkemizde halen iskân edilen tek kale olma özelliğini koruyan tarihi yerleşim yerlerinin bulunduğu, arkeolojik eserler yönünden çok zengin bir kültüre sahip olması nedeniyle bir açık hava müzesi durumundadır. Çorum 1970’li yıllarda Türkiye’nin en az gelişmiş illerinden birisi idi. 1975 yılında kişi başına düşen gelir seviyesi Türkiye ortalamasının yaklaşık yarısı idi. Bu durum 1980’li yılların başında değişti. Çorum’daki girişimcilik ruhu sanayinin gelişmesine yol açtı. Bu gelişmedeki en önemli unsur kamu teşebbüslerinin ve devletin şehre yatırımının çok düşük paya sahip olmasıdır. Kamu yatırımlarının yeterli boyutta olmaması küçük müteşebbislerin öncülüğünde bir sanayi devrimi ve istihdam kaynakları oluşturmuştur.
Daha sonra yeni yatırımlar peşinde koşan Çorumlu müteşebbisler teknolojilerini yenilemek yöntemiyle dış pazarlara yönelik üretim yapmaya başlamışlardır. Bu firmalar uluslararası pazarlara girmede oldukça başarılı olmuşlardır. Turizm ve sanayideki bu gelişme eğitim alanında yer bulamamıştır. Çorum halkının, esnafının, sanayicisinin eğitime olan katkısı oldukça büyüktür. Kurulan tüm fakülteler Çorum halkının desteğiyle bu güne gelmiştir. Çorumlular olarak şunu bilmekteyiz ki, bütçesiyle, ekonomik ve sosyal olgularıyla birçok sektörden daha gözde olan üniversiteler diğer bilimsel araştırma ve geliştirme merkezleriyle şehrimizin adeta geleceğidir.
Çok arzu ettiğimiz üniversite ile ilimizde var olan imalat, ihracat, ticaret ve sanayileşmede kalite, verimlilik ve rekabet meydana getirecektir. Dolayısıyla Çorum ekonomisi de farklı bir ivme kazanacaktır. Dar gelirli olan insanlarımızın da çocuklarını başka illerde okutmamaları, Çorum’a kazandırılacak bu üniversite ile Çorum gençliğinin öğrenim geleceği garanti altına alınmış olacaktır. Ankara’ya 2 saatlik mesafe ile Karadeniz geçiş güzergâhında bulunan ilimize kavuşturulacak üniversite ile birlikte bölgesinde en çağdaş ilim yuvası olacaktır.
Kurulacak olan Çorum Üniversitesinden mezun olacak gençlerin ve teknik elemanların istihdam edilebileceği sanayi kuruluşları ve iş alanları mevcuttur. Sanayici ve üniversite işbirliği ile Çorum bölgesinin yıldızı haline gelecektir. Halkımızın katkılarıyla mevcut olan Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, 6 adet fakültenin yanı sıra Çorum Meslek Yüksekokulu, Alaca Meslek Yüksekokulu, Sungurlu Meslek Yüksekokulu, İskilip Meslek Yüksekokulu mevcuttur. Yukarıda yazılı olan Fakülte ve Yüksekokulların Ankara Gazi Üniversitesine bağlı olması hem oranın yükünü arttırmakta hem yapısını hantallaştırmakta hem de Anadolu’daki Fakültelerin gelişmesine engel olmaktadır. Anadolu’da bulunan fakültelerin ve halkımızın büyük bir hasretle beklediği üniversitemizin kurulması ile daha hızlı hareket edebilme ve gelişmekte olan sanayinin, gerek modern teknoloji ile takviye edilmesi, gerekse teknik eleman temininde yaşanılan olumsuzlukların giderilmesi ile büyük bir ivme kazanacağı, sosyokültürel gelişmelere yönelik aktivitelerin artacağı, yerel kaynaklarla üniversitenin takviye edilebileceği değerlendirilmektedir. Hali hazırda mevcut fakülte ve yüksek okullarda mevcut kapasite tam kullanılamamaktadır. Gerekli fiziki altyapıların yeterli olmasına rağmen ek bölümler açılamaması, yeterli akademik ve idari personelin bulunamaması en büyük engellerden birisidir.
Bütün bu olumsuzlukların tek çözümü Çorum Üniversitesinin kurulması ile aşılmış olacaktır. Çorum İli şu ana kadar yapmış olduğu çalışmalar ile kurduğu fakülteler ve bu fakültelerin kurulmasına vermiş olduğu destek ile üniversite olabilme kriterlerine ne kadar uygun olduğunu fazlasıyla ispatlamıştır. Çorum Üniversitesi’nin her türlü fiziki alt yapısı diğer illerle kıyaslanamayacak ölçüde fevkaladedir. Çorum Üniversitesini kazanma konusundaki göstermiş olduğu gayret, fedakârlık ve arzusuyla ev ödevini en mükemmel şekilde tamamlamıştır.
Tüm bu şartlar göz önüne alındığında Çorum’un Üniversitesini hak ettiği kaçınılmaz bir gerçektir.