ÇORUM TİME

HATTUŞA’DA TURİZM HAFTASI KUTLANDI

HATTUŞA’DA TURİZM HAFTASI KUTLANDI
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
15 Nisan 2014 - 21:28

Son Güncelleme: 15 Nisan 2014 21:28 AW063046

AW063046

AW063046

AW063046

AW063046Çorum’da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Hititlerin başkenti Hattuşa’da bir dizi etkinlik düzenlendi.
Kutlama programına Vali Sabri Başköy, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Boğazkale Kaymakam Vekili Osman Beyazyıldız, Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Müze Müdürü Dr. Önder İpek ve davetliler katıldı.
Törende bir konuşma yapan Vali Sabri Başköy, Çorum’un turizm potansiyeli itibariyle Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer aldığını belirterek, kentte turizmin gelişmesi ve bu konudaki farkındalığın arttırılması için birçok tanıtım faaliyetine imza atıldığını söyledi.
Çorum Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve ilgili özel sektör temsilcilerinin her yıl yurt içi ve yurt dışında düzenlenen turizm fuarlarına katıldığını dile getiren Vali Başköy, Çorum’un sahip olduğu kültür ve turizm varlıklarının buralarda tanıtımının yapıldığını hatırlattı.
Çorum’da 5 farklı bölgede kazı yapıldığını, Hattuşa’daki kazıların ise 100 yılı aşkın süredir devam ettiğine dikkat çeken Vali Başköy, “Şapinuva, Eskiyapar, Yörüklü ve Alacahöyük’te de kazılar gerçekleştiriliyor. Kazılarda önemli tarihi eserler çıkıyor. Değerlerimizin farkına varmalı ve bunları olabildiği kadar yaşatmalıyız, tanıtmalıyız. 5 gün önce Sungurlu’nun Turgutlu köyünde bir kurtarma kazısı yapıldı. Burada Çorum’un Roma dönemine ait en büyük lahdi çıkarıldı. Şuan lahit ile ilgili Müze Müdürlüğümüzün incelemeleri devam ediyor. Yerin altındaki varlıklarda bu ilin varlıkları. Bunlara hep beraber sahip çıkmamız lazım” dedi.
Türkiye’de iç turizmin hareketliliği ve özellikle inanç turizminde önemli artış yaşandığına dikkat çeken Başköy, “Çorum’da da sahabe mezarları bulunuyor. Ankara’daki Hacı Bayram Veli, İstanbul’daki Eyüp Sultan neyse Çorum-Hıdırlık’ta o anlama geliyor. İncesu Kanyonu Çorum için büyük bir nimet. 1.500 metrelik bir yürüyüş yolu yapıldı. Bunun için 500 bin lira para harcandı. Tüm bunları insanlarımız gelsin, gezsin diye yaptık. Çorumlu olup kendi yaşadığımız şehrin tarihi ve kültürel değerlerini bilmeyen insanlarımız var. Önce kendi ilimizi tanıyacağız. Sonra bunları Türkiye’ye ve daha sonra da dünyaya anlatacağız” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ise, artık turizmin üst gelir gruplarının yaptığı bir aktivite olmaktan çıktığını söyledi. Dünya ekonomisinde en büyük payın turizm sektörüne ait olduğunun altını çizen Özüdoğru, turizmin gerek ekonomik, gerekse sosyal kültüre yaptığı etkiler ile dünyada en fazla gelişim gösteren sektör olmanın yanında, kendine özgü yapısından dolayı ekonomide itici bir güç olduğunun çizdi.
Sektör içindeki restaurant, konaklama, ulaşım, sağlık ve eğlence gibi hizmetlere olan talebin artmasından dolayı gerek bu sektörde, gerekse buna bağlı sektörlerdeki bölgesel kalkınmanın ve istihdamın geliştirilmesinde, ülkenin dış ticaret açığı, enflasyon, istihdam gibi makro hedeflerin tutturulmasında çok önemli bir araç olduğunu altını çizen Özüdoğru, “Turistik değerlerin daha iyi korunmasına ve dengeli kullanmasına imkân sağlayan turizm, değişik kesimlerin ekonomik ticari ve sosyal yönleriyle ilgisini çekerek önemini sürdürmektedir.Turizm, kişilerin kendilerini yenilemesine, girişimcilik ve cesaretlerinin artmasına, çalışma azimlerinin çoğalmasına, değişik milletler arasındaki karşılıklı saygı, barış ve kardeşlik bağlarının gelişmesine yönelik önemli bir olgudur. Turizm hem dinlendirir, hem eğlendirir, hem de görgü ve bilgiyi arttırırken, bu alanda hizmet verenlerin çalışmaları da yörenin ve ülkenin turizmdeki başarısının anahtarı olacaktır” dedi.

BOĞAZKALEYE 5 MİLYON 500 BİN TL’LİK YATIRIM YAPILDI

Çorum’un turizm markasının “Hititler” olduğunu Turizm Haftası açılışının Hititlerin Başkenti Hattuşa’da yapılmasının Valiliğin turizme verdiği önemin bir göstergesi olduğunu anlatan Özüdoğru, “Valiliğimiz, Çorum Belediyemiz, İl Özel İdaremiz, Boğazkale Kaymakamlık ve Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, diğer kurumlarımız ve sivil toplum örgütleri ile turizm işletmeleri ilimizde turizmin daha da geliştirilmesi için; hem alt yapı eksikliklerinin giderilmesi hem de önemli tanıtım çalışmaları yürütmektedirler. Bu çalışmalar çerçevesinde, hem Boğazkale ilçemizde hem de ilimizin diğer yerlerinde turizm alt yapısı ile ilgili önemli yatırımlar yapılmıştır. Boğazkale’de Hattuşa ören yeri yolları yenilenmiş, çevre düzenlemesi yapılmış, güvenlik sistemi kurulmuş, ören yerine yapılacak ziyaretçi karşılama merkezi ihalesi de yapılmış olup yakında inşasına başlanacaktır. Buraya 2 milyon 500 bin TL yatırım gerçekleştirilmiştir. Boğazköy Müzemiz yenilenmiş burası için de 2 milyon 100 bin TL harcama yapılmıştır. Yine OKA ve İl Özel İdaremiz desteği ile “Dulkadiroğulları Konağı Restorasyonu” ve “Zamana Direnen Başkent Hattuşa” projeleri kapsamında 1 milyon 750 bin TL yatırım yapılmıştır.Son dönemde Boğazkale ilçemizin turizm altyapısı için yaklaşık 5 milyon 500 bin TL yatırım yapılmıştır. Devletimiz tarafından yapılan yatırım ve tanıtım çalışmaları ile buraya gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artmakta ancak yeterli görülmemektedir. Burayı ve İlimizin diğer kültür ve turizm alanlarını ziyaret edenlerin sayısının artırılması için her türlü çalışma yürütülmektedir” dedi.
Program halk oyunları gösterisi, güreş gösterileri ve Çorum Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’nun müzik dinletisinin ardından sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ