ÇORUM TİME

ÇORUMLU GİRİŞİMCİNİN BÜYÜK BAŞARISI

ÇORUMLU GİRİŞİMCİNİN BÜYÜK BAŞARISI
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( [email protected] )
09 Ağustos 2013 - 23:28

Son Güncelleme: 9 Ağustos 2013 23:28 İSMAİL KOYUNİsmail Koyun ve ağabeyi İsmet Koyun, sıra dışı bir girişimcilik hikâyesinin mimarları. Başlangıç noktası Çorum olan bu girişimcilik hikâyesinin ilk mimarı İsmet Koyun’un kurduğu şirket KOBİL, bugün dijital kimlik ve mobil güvenlik alanında 16 ülkede toplam 100 milyon dolarlık ciroyla dünyanın ilk üç ismi arasında gösteriliyor. İsviçre ve Almanya’da internet bankacılığında yüzde 80’lik pazar payına sahip. Almanya, İsviçre ve Hollanda’da gizli servislerle çalışıyor.
KOBİL’in öyküsündeki satırbaşlarını Koyun ailesinin Çorum’dan Ankara’ya gelmeleri, ardından İsmet Koyun’un bilgisayar mühendisliği okumak için Almanya’ya gittikten sonra burada bir donanım şirketi kurması oluşturuyor.

GÜVENLİK AĞININ MEYVESİ

kobil-tubitak-mamda-ar-ge-tesisi-icin-siraya-girdiİşte bu en son satırbaşı, İsmet Koyun’un 1986 yılında KOBİL isminde bir şirketi kurarak ardından aralarında BASF ve Procter & Gamble gibi global isimlerin de bulunduğu pek çok şirketin bilgisayar sistemini kurmasını beraberinde getiriyor. Bir süre sonra da alanını güvenlik olarak belirliyor.
KOBİL’in günümüzde yarattığı uluslararası güvenlik ağının meyveleri bu alanla sınırlı değil. Mesela kardeşi İsmail Koyun ile birlikte Antalya’da kurdukları Meykon isimli şirkette konsantre meyve suyu üretiyorlar. Türkiye’nin bu alanda üç büyük isminden biri olduklarını belirten İsmail Koyun, geçtiğimiz yıl 110 bin ton meyve alımı yaparak Elmalı’da günlük 1.400 tonluk kapasiteli tesislerinde işlediklerini belirtiyor.
Daha da önemlisi şirketin üretiminin yüzde 95’ini ihraç etmesi. İsmail Koyun, tüm Avrupa’nın yanı sıra ABD ve Kanada’nın başı çektiği 20 ülkeye ihracat yaptıklarını söylüyor. Global müşteri sayısı 147 ve bunların içinde Procter & Gamble, Esarom, Agrano ve Food Gorup gibi isimler de var. Tüm bunlar, 2011’de 30, 2012’de 23 milyon dolarlık ciro anlamına geliyor. Bu yılki hedef ise 40 milyon dolar.

ÖMRÜNÜ YEDİ MİSLİ UZATTI

Bir diğer alanları Dibaco ismiyle yola çıktıkları yumurta. Şirket, inovatif ürünlere yönelmiş. Mesela, raf ömrünü 21 günden yedi aya yükseltmeleri bunlardan biri. Koyun, bunu bir ilk olarak nitelendiriyor. Bir diğer ilk, sofralık ve kuluçkalık yumurtayı tamamen steril olarak üretebilmeleri. Bunun için özel bir makine geliştirilmiş.
kobilYumurtalar makineye girip işleme tabi tutuluyor. Bu süreç sonunda tavuklarda rastlanan salmonella, kuş gribi gibi hastalıklara yol açan bakteri ve virüslerden arındırılmış anaç yumurta elde ediliyor. Bu da bu yumurtadan üretilen tavukların hem sağlıklı hem yüksek dirençli olmaları anlamına geliyor.
Koyun, patentini aldıkları bu buluşun bir diğer sonucunu, “Bu, hastalıklara karşı yüksek direnç ve dolayısıyla yok denecek kadar az miktarda antibiyotik yüklemesi demek. Bu tavuklardan doğan yumurtalar ve sofralarımıza yiyecek olarak gelen tavuklar nedeniyle bizim de antibiyotik yüklenmiyor oluşumuz” diye anlatıyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ