Son Güncelleme: 4 Eylül 2013 15:56 Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, “Keneye ve KKKA hastalığına karşı biyolojik mücadele maksadıyla bin 200 beç tavuğu doğaya yerleştirildi” dedi.
Amasya, Çorum ve Tokat’ta Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını insanlara bulaştıran kenelere karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele maksadıyla geliştirilen beç tavuğundan bin 200 adet dağıtımını gerçekleştirdi. Beç tavuğu ile ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Emin Karaman, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun talimatı ile çalışmalara başlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kene ile biyolojik mücadele konusunda en başarılı yöntemin beç tavukları ile sağlanıldığını tespit etti. Afrika kökenli beç tavuğunun kene ile mücadelede başarılı sonuçlar vermesi üzerine genel müdürlüğe bağlı merkezlerde söz konusu tavuk türünün üretimine başlandı. Üretilen tavuklar geçen yıldan itibaren kene vakalarının görüldüğü bölgelerde yaşayan vatandaşlara dağıtıldı. Yapılan dağıtımlarla kene ile biyolojik mücadeleye başlandı. Yapılan mücadelenin olumlu sonuç vermesi üzerine dağıtımlar yapıldı. Kene ısırma vakalarının sıklıkla yaşandığı Amasya, Çorum ve Tokat’daki ailelere birer çift olmak üzere hibe şeklinde temmuz ayında 500, ağustos ayında 700 adet, toplamda ise bin 200 adet beç tavuğu dağıtımı gerçekleştirildi” dedi.
Ayrıca normal tavukların ev çevresinde dolaştığı, beç tavuklarının ise 2 kilometreye kadar bir alana açılabildiği ve günde 40-50 gramdan 400 grama kadar kene toplayabildiği belirtildi.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.