Son Güncelleme: 23 Ağustos 2013 17:28 HESABINI VEREMEYECEĞİM BİR DURUM YOK
Çorum İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aksungur, birlik yönetiminden iki kişinin istifasını değerlendirerek, kendilerinin yasa ve yönetmeliklere uygun olarak görevlerini sürdürdüklerini, herkesin de bu çerçevede görev yapmasını istediklerini açıkladı.
22 Ağustos Perşembe günü basın toplantısı düzenleyerek, birlik bütçesi ve hesap içeriği hakkında sağlıklı bilgi alamadıkları gerekçesiyle Birlik Yönetim Kurulu’ndan istifa ettiklerini açıklayan Muharrem Eker ve Yaşar Çelikbaş’ın eleştirilerine yanıt veren İhsan Aksungur, istifaların bir yıl önceki hesaplaşmaların sonucuna dayandığını kaydetti.
Aksungur, “Birliğimizde şaibe, haksızlık, üstü kapalı iş yoktur. Yaptığımız her iş şeffaftır ve denetime açıktır. Birlik evraklarının denetimini de bizzat kendimiz istedik. Hesabını veremeyeceğimiz bir durum yoktur” diye konuştu.
ZİRAAT ODASI OLAYA NİÇİN KARIŞTI?
İstifa edenlerin Çorum Ziraat Odası’nda basın toplantısı düzenlemesinin manidar olduğunu dile getiren Aksungur, “Basın toplantısı Ziraat Odası’nın toplantı salonunda yapılmıştır. Oda Başkan Mehmet Sayan, odanın toplantı salonunu istifacılara açarken, kendi amcaoğlu da Birliğimizde denetleme kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Onu niçin istifa ettirmemiştir. Ziraat Odası, çiftçinin, üreticinin ortak kuruluşudur. Bu tür ayak oyunlarına alet edilmesi yanlıştır” dedi. Ziraat Odası’nda bir buçuk yıl boyunca şaibeli bir şekilde görev yapanların, mahkeme kararlarını tanımayanların, koltuğa yapışıp görevi bir türlü bırakmayanların, çeşitli oyunlarla görevde kalmaya devam edenlerin başka birliklerin iç işlerine karışmaya haklarının bulunmadığını ifade eden Aksungur, Oda Başkanı Mehmet Sayan’ı kınayarak, “kendine gel” çağrısı yaptı.
VALİLİK BASIN MÜDÜRÜNE KINAMA
Basın toplantısının basın yayın kuruluşlarına Çorum Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mehmet Çelik tarafından bildirildiğine dikkati çeken Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aksungur, “Bu toplantının Valilikle ne alakası vardır, anlamakta güçlük çekiyorum. Böyle bir toplantıyı basına haber vermek, Valilik Basın Müdürünün görevi midir? Yoksa bizim bilmediğimiz şekilde vali tarafından basın müdürüne özel görevler de verilmiş midir? Ya da Karacaköy Muhtarı Yaşar Çelikbaş ile Karacaköy’deki eski bağ komşuluğu, basın müdürünün böyle bir ilişki içerisine girmesinde etkili mi olmuştur? Karacaköy Muhtarı Yaşar Çelikbaş ile Mehmet Çelik arasındaki ilişkinin detayında neler vardır merak ediyoruz. Mehmet Çelik öncelikle kendi görevini yapsın” şeklinde açıklamada bulundu.
Aksungur, Valilik Basın Müdürü Mehmet Çelik’i Manda Yetiştiricileri Birliği’nin iç işlerine karışmasından ve Valilik telefonlarını böyle bir işte kullanmasından dolayı da kınadı.
ÖNCE İSTİFA ETTİLER, SONRA PİŞMAN OLDULAR
Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri Muharrem Eker ve Yaşar Çelikbaş’ın 16 Ağustos 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında kendisi için güvensizlik istediğini ve Muharrem Eker’in Birlik Başkanlığını ele geçirmek için aday olduğunu, ancak yönetim kurulu üyeleri arasında yapılan oylamada sadece 2 oy alabildiğini, dolaysıyla başkan seçilemediğini, sonra da Muharrem Eker ve Yaşar Çelikbaş’ın istifa dilekçesi yazarak altını imzalayıp birliği terk ettiklerini anlatan İhsan Aksungur, “Aradan 20 dakika sonra tekrar gelip, istifa dilekçelerini geri almak istediler. Bizler de iade etmedik, 17 Ağustos tarihinde olağanüstü toplanarak istifa dilekçelerini kabul ettik. Eker ve Çelikbaş, böylelikle birlik yönetiminden istifa etmiş oldu. Bunların istifası birlik bütçesi veya hesapların içeriği ile ilgili değil, bir yıl önce yapılan bir seçimden dolayı hesaplaşma istifasıdır. Yönetim kuruluna yedeklerden Halil Gedik ve Sedat Bilge’yi aldık. Birlik olarak yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yolumuza devam ediyoruz. Temel amacımız üyelerimize, üreticilerimize faydalı hizmetler sunmaktır” dedi.
EVRAKLARIN İNCELENMESİNİ BİZ İSTEDİK
İhsan Aksungur, iki yönetim kurulu üyesinin istifasının ardından bizzat yönetim olarak birlik defterlerinin ve evraklarının incelenmesini talep ettiklerini, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden de denetçi istediklerini, amaçlarının herhangi bir şaibeli duruma meydan verememek olduğunu söyledi.
KIRMIZI ET ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ NE OLDU?
Muharrem Eker’in Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği’nin kurulduğu tarihlerde Kırmızı Et Üreticileri Birliği adı altında bir birlik kurduğunu hatırlatan Aksungur, “Çorum Manda Üreticileri Birliği, bugün gerek Türkiye genelinde, gerekse Çorum genelinde ses getiren, önemli bir birlik konumuna gelmiştir. Peki, Kırmızı Et Üreticileri Birliği’ne ne oldu, bu birliğin akıbeti nedir? Bu birlik neden ortadan kaybolmuştur? Kurdukları birliği ellerine yüzlerine bulaştırdılar, şimdi çıkmış bizden hesap soruyorlar” dedi.
Yaşar Çelikbaş’ı da bazı tutum ve davranışlarından dolayı eleştiren Aksungur, “Karacaköy’e nasıl muhtar seçildiği kamuoyunun malumudur. Bize o dosyaları açtırmaya mecbur bırakmasınlar” ifadesini kullandı.
İFTİRALAR ASILSIZ
Çorum Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Aksungur, Halk Elinde Manda Islah Projesi’nin devam ettiğini söyledi.
Halk Elinde Manda Islah Projesi’nin Ziraat Mühendisi Özlem Tepe tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Aksungur, Birlik olarak proje faaliyetlerini tamamen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TARGEM) yönetiminde ve denetiminde sürdürdüklerini belirterek, bazı haksız eleştirilerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Birlik yönetim kurulundan istifa eden bazı kişilerin eleştirilerine cevap veren Aksungur, “Proje, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün idare ve yönetimi altındadır. 5 yıl süreli projenin tüm iş ve işlemleri, TARGEM’in belirlediği proje lideri tarafından yürütülür. Projenin iş ve işlemleri proje yönetmeliği ve uygulama esaslarında belirtilen kıstaslar çerçevesinde yapılır. Projenin harcama kalemleri (canlı hayvan kantarı, süt analiz cihazı gibi) uygulama esaslarında belirtildiği gibi yapılır. Proje uygulanmakta iken 6 aylık dönemler halinde TARGEM’in belirlemiş olduğu proje yürütücüsü tarafından rapor tespitine gidilir. Buradaki esas amaç, projeye ayrılan tutarın yerinde ve zamanında uygulanıp uygulanmadığının tespitidir. Yani projenin gidişatı, verimliliği, yetiştiricinin bilgilendirilmesi adına yapılan tüm çalışmaların maddi ve manevi denetimi TARGEM’in sorumluluğundadır. Birlik, proje bütçesini ayrı bir hesapta tutar ve harcamaları da proje liderinin bilgisi dahilinde yapar. Projenin uygulamasından sorumlu olan TARGEM, projenin amacına uygun yürümediğini tespit ettiğinde kamu zararına meydan vermemek için projeyi askıya alabilir veya sonlandırabilir” dedi.
Aksungur, projenin her adımını TARGEM’in bilgisi, sorumluluğu ve yönetiminde yaptıklarını belirterek, yönetmeliğin dışına çıkmanın veya usulsüz iş yapmanın sadece iftiradan ibaret olduğunu açıkladı.