Son Güncelleme: 2 Aralık 2016 14:28 Paris’teki Türk Kültür ve Tanıtma ofisinde düzenlenen konferansa, AKP Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ile Bilkent Üniversitesi’nde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesinin Dekan Yardımcısı Mehmet Kalpaklı ve Paris’te yaşayan Arkoloji çalışmalarıyla tanınan Dr. Hatice Gonnet Bağana konuşmacı olarak katıldı. Paris Türk Kültür ve Tanıtma Müşaviri Serra Aytunç’un konferansa ev sahipliği kurum adına katılımcılara teşekkür etti ve sözü Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği görevine yeni atanan Büyükelçi İsmail Hakkı Musa’ya bıraktı. Büyükelçi Musa, Konferansı izlemeye gelenlere Türkiye ve Hattuşa ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. AKP Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Çorumlu ve Hattuşalı bir kadın olarak bugün Paris’te UNESCO dünya miras alanına girişiminiz 30. yıl sebebiyle burada sizlere seslenmekten ve sizlerle olmaktan gurur duyuyorum. Hattuşa ve Hititler konusunda değerli konuşmacılarımız Madame Gonnet ve Mehmet Kalpaklı, herşeyi sizlere detaylarıyla anlatacaklar.
Ben bir eczacı olarak bir vekil olarak sizlere sadece seslenmek istiyorum. Birkaç konuya dikkat çekmek istiyorum Hattusa’yla ilgili Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’da Kadeş anlaşması dünyanın ilk barış anlaşması imzalanmış ve bu barış imzalanmasında da kadın ile erkek bir arada yani kraliçe Puduhepa eşiyle birlikte Mısırlı’larla barış anlaşması imzalamış. Yıllar sonra biz dünyada kadın, erkek fırsat eşitliğini tartışıyoruz Parlamentolarda bununla ilgili söylemler geliştiriyoruz bir şeyler anlatmaya çalışıyoruz ama bu zaten yapılmış. Kültür ve kişisel etki yapılarıyla o topraklarda yaşayan ve devam edip giden bir yapıdır. Günümüzde yapılan çalışmalarda özellikle mutfak kültürünün Hititler’den aldığımız gibi aynen devam ediyor olmamız bunun en açık ifadesidir. O yüzden bu sene 30. yıl dönümü kapsamında Hititler ve Hatuşşa’yı tekrar tekrar gündeme getirmek istiyoruz. Sanatsal gösterilerle dünya miras alanı kavramını ülkemizi tanıtmaya ve de anlatmaya çalıştık. Hattuşa UNESCO alanındaki kavramlar açısından çok önemli kültürel miras değerleri bünyesinde barındırıyor.
Bu yıl aynı zamanda Hattuşa çivi yazılı tabletlerin UNESCO dünya belgesi programında 15. Yılıdır. UNESCO tarafından hazırlanan bir kitabın ön sözünde, UNESCO Genel Direktörü’nün bir giriş yazısında Hitit tabletlerinin bu programın en eski tarih dünya belleği unsuru olduğundan bahsettiğini görmek benim için gerçekten çok büyük bir keyfidir. Böyle bir toprakta yaşamaktan gurur duymaktayım. Sözlerimi burada bitirirken Hitit’lerden Paris’e getirdiğimiz havayı Çorum’de ve Hattuşa’da yerinde tenefüs etmeniz beni çok mutlu edecektir. Katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, Çorum’a Hattuşa’ya Türkiye’ye barış dolu güzel bir ülkeye sizleri bekliyorum “dedi. Daha sonra, Sinevizyon gösterimiyle, Çorum’daki “Hitit Başkenti, Hattuşa” ile ilgili tarihi kalıntıların gösterimi sunuldu. Sinevizyon gösterimindeki tarihi kalıntılar ve “ Hitit ve Hattuşa” üzerine Bilkent Üniversitesi’nde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesinin Dekan Yardımcısı Mehmet Kalpaklı ile Dr. Hatice Gonnet Bağana, sinevizyon gösteriminde yer alan tarihi kalıntılar ve Hitit, Hatuşşa kültürü ve mirası üzerine aktarımlarda bulundular. Konferansa, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Türkiye’nin UNESCO nezdindeki daimi temsilci Büyükelçi Altay Cengiz, Türkiye’nin OECD nezdindeki daimi temsilci Büyükelçi Dr. Erdem Başçı ile Türkiye’nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ve Türk ve Fransız davetliler katıldı. Konferans sonrası katılımcılar için düzenlenen kokteyle Türk mutfağından yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu. (İHA)
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.