ÇORUM TİME

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ÇOK DERTLİ

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ÇOK DERTLİ
Çorum Time Haber Hattı 333 01 20( info@corumtime.com )
09 Ocak 2015 - 14:52

Son Güncelleme: 9 Ocak 2015 14:52 necati-gül21Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, tarımsal öğretimin başlangıcının 169. yıl dönümünü nedeniyle bir açıklama yaparak, “Kamu kurumlarına ciddi bir alım yok. Her yıl 4 binin üzerinde ziraat mühendisi mezun verilirken bunların sadece 100’ünü kamu kurumlarına almak ciddi bir sıkıntıdır” dedi.
Ziraat mühendislerinin istihdamının yetersiz olduğundan yakınan Gül, “Her yıl Türkiye geneli 4 binin üzerinde ziraat mühendisi mezun olmakta, bunlardan ise sadece 100’ü kamu kurumlarına atanabilmektedir” şeklinde açıklama yaptı.
Necati Gül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu yıl tarımsal öğretimin başlangıcının 169. yıl dönümünü kutlamaktayız. Türkiye’de tarımsal öğretim 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy`de bulunan Ayamama Çiftliği`nde, o zamanki adı ile Ziraat Mektebi`nin açılması ile başlamıştır. 19. yüzyılın sonlarına doğru tarımın geliştirilmesi için çeşitli önlemler alınırken, bunları uygulayacak ziraatçılara da ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Bu amaçla 1891 yılında Halkalı Ziraat Yüksek Okulu açılmıştır. O dönemde değişik illerde ziraat mektepleri de kurulmuştur. 1930 yılında Ankara Yüksek Ziraat Okulu açılmış, 1948 yılında Ankara, 1955 yılında Ege, 1958 yılında Erzurum, 1967’de Çukurova üniversiteleri bünyesinde Ziraat Fakülteleri açılmıştır. Cumhuriyetin 50. yılına kadar 4 ziraat fakültesi açılmış iken son yıllarda bu sayı ne yazık ki 35 olmuştur.
Ülkemizdeki Ziraat Mühendisi sayısı AB Ülkelerindeki toplam Ziraat Mühendisi sayısını aşmıştır. Bu durum plan ve proje ile ilgilenen Ziraat Mühendislerinin plansız projesiz olarak artmasına yol açmıştır.
Her yıl Türkiye geneli 4 binin üzerinde ziraat mühendisi mezun olmakta, bunlardan ise sadece 100’ü kamu kurumlarına atanabilmektedir. Her geçen gün Türkiye’de işsiz ziraat mühendisi sayısı artmakta kamu kurumlarına atanamayan ziraat mühendislerinin ise özel sektörlerde mesleklerini icra etmek için düşük ücrete çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Ziraat mühendislerinin sorunlarını birçok platformda dile getirmemize rağmen yetkililer bu duruma sessiz kalmakla yetiniyor. Bir kez daha bu günün anısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak meslektaşlarımızın sorunlarına el atmalarını beklediğimizi söylemek istiyoruz.
Meslektaşlarımızın sorunları ülkemizde olduğu gibi Çorum’da da artarak devam etmektedir. Odamıza kayıtlı 364 mühendisimiz mesleklerini bir şekilde icra etmeye çalışıyor. Odamıza üye olmayan en az 250 mühendisinde olduğunu düşünüyoruz. Bu arkadaşlarımızı mezun ederken bunlarla ilgili iş alanları açabilmek ayrı bir maharet ve ayrı bir politik alt yapı ister. Ancak ziraat mühendislerinin istihdamı ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Devlet her mezuna kamuda iş vermek zorunda değildir. Ancak iş sahaları açmak veya açtırmakla mükelleftir. Ayrıca bu konu ülkemizde devasa bir sorun iken ilimizde Ziraat Fakültesi açılması konusunun dillendirilmesi ülke meselelerinden ne kadar uzak olunduğunun ispatıdır diye düşünüyoruz. Bu konu böyle iken süslü üç beş cümle ile açıklama yapılarak Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde ‘Bitki Koruma Programı’ açılmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu bölüm açılmadan ( ne zaman öğrencinin alınacağı bilinmiyor) önce nasıl bir çalışma yapıldığını bilmek ve fizibilite raporunu da görmek istiyoruz.

“KAMU KURUMLARINA CİDDİ BİR ALIM YOK”

Kamu kurumlarında istihdam edilen ziraat mühendislerinin kendi alanlarında farklı kadro pozisyonlarında çalışmaktadır. Aynı fakültelerde mezun olmalarına rağmen aynı şartlarda çalıştırılmadıkları için meslektaşlarımız işlerine motive olmakta da zorlanıyorlar. Meslektaşlarımızın en büyük sorunlarından biri de kamu kurumlarında ziraat mühendisinin alanda olması gerekirken bürolarda büro memuru gibi çalıştırılmasıdır. Ziraat mühendisinin asıl amacı yayıncılık olması gerekirken büroda tutuluyor. Ziraat mühendisleri tarım alanındaki gelişmeleri, değişmeleri, teknolojiyi çiftçi ile buluşturmalıdır ve buna imkân yaratılmalıdır. Birim alanında verimin ve kalitenin arttırılmasının yolunu aramak, bulmak ve bunu çiftçiye indirgemek mühendislerin görevidir. Bu nedenle kesinlikle ziraat mühendislerinin sahada yani alanlarda olması gerekir. Yalnız sahada der iken anlamakta zorluk çektiğimiz köyde ikamet etme zorunluluğu kimse önümüze koymasın.
Kamu kurumlarına ciddi bir alım yok. Her yıl 4 binin üzerinde ziraat mühendisi mezun verilirken bunların sadece 100’ünü kamu kurumlarına almak ciddi bir sıkıntıdır. Ziraat mühendisi olup da farklı mesleklerde çalışan birçok meslektaşımız var. Asıl can yakıcı sorun budur. Tarımsal Yayın ve Danışmanlık şirketleri, Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları ile ilgili şirketler ziraat mühendislerinin istihdamına yönelik bakanlığın başlattığı adımlardır.Yalnız yetersiz ve alt yapısı tam oluşturulmuş değildir. Bu projeler meslektaşlarımızı mağdur etmekte, sahada uygulanabilirliği olmayan uygulamalar istemektedir. Bu projelerdeki destekler yetersizdir.
Kamu kurumlarında çalışan bir ziraat mühendisi ile özel sektörde aynı görevi icra eden ziraat mühendislerinin aldığı ücret de aynı değildir. Çorum’da şuan faaliyetteki şirketlerde 100’ün üstünde ziraat mühendisi çalışıyor. Bunların her biri ile olan görüşmelerimizde devasa sorunlarla karşılaşıyoruz. Yapılan sözleşmeye göre meslektaşlarımız 2 bin 700 TL almaları gerekirken; şirket sahibi bu parayı hem vermiyor hem de SGK primini yatırmıyor. Ziraat Mühendislerinin başka şansı olmadığı için şirketin verdiği çok düşük bir maaşa razı olmak zorunda kalıyor. Ziraat Fakültesinden mezun olan bu arkadaşlarımızın hiçbir güvencesi yok. Ayrıca SGK ve şirket sahiplerini uyarıyoruz. Şirketler hakkında biz şikayette bulunmayalım. SGK da biz şikayette bulunmadan gereğini yapmalarını bekliyoruz.
Tarımsal öğretimin başlangıcının 169. yıldönümü nedeni ile Ziraat Mühendislerin gününü kutluyorum.
Ayrıca aynı gün olması nedeni ile ilimizdeki tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar kendilerine sağlık ve mutluluklar dilerim.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

ÇORUM'UN EN BÜYÜK HABER SİTESİ