Son Güncelleme: 26 Kasım 2014 14:39
Tokyo Sophia Üniversitesi’nde, Kültürel Antropoloji alanında doktorasını tamamladıktan sonra Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı olan Japon Yrd. Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, şimdide göreve başladığı Çorum Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü’nde Alevilik üzerine çalışmalar yapacak.
ALEVİLİKTEN ÇOK ETKİLENDİ
2008 yılında Alevilikten etkilenerek Müslüman olan, daha sonra Aleviliği benimseyen, İslamiyet, Alevilik, Bektaşilik, Alevi ocakları, Alevi felsefesi üzerine araştırmalar yapan Japon Yrd. Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, Türk kültürü ile Japon kültürünün birbirine benzediğini ifade ediyor.
EN BÜYÜK NEDEN HZ. ALİ OLDU
Aleviliği benimsemesindeki en büyük etkenin Hazreti Ali olduğunu kaydeden Wakamatsu, bu benimsemesinden dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti. Wakamatsu, Aleviliği benimsemesiyle ilgili şunları söyledi; “Elhamdülillah Müslüman’ım. Önceki dinim Şintoizm ile Budizm’in karışımı, yani Japonya’da halk dini deniyor. Müslüman olmak için uzun zamandır tereddüttüm vardı. Ankara Üniversitesi’nde hocalarımız vasıtasıyla Müslüman oldum. Ondan sonra Alevi yolunu seçtim. Ben şahsen, İslam’ın Allah’a ulaşmanın en doğru yolu olduğuna inanıyorum. Alevilik, Hazreti Ali’nin yolunu takip eden ehlibeyti seven anlamına gelir. Dolayısıyla ben de Hazreti Ali’nin yolunu takip etmek istediğim için onun yolunu benimsedim. Zaten Türk kültürü ve Alevi kültürü ile Japon kültürü arasında çok benzer noktalar var.” Antropolog olarak araştırma konusu bulmaya çalışırken, bir hocasının Türkiye’de Alevi toplulukları üzerine çalışmasını tavsiye etmesi üzerine Alevi ocağı olan ve Tunceli’de bulunan Baba Mansur Ocağının dikkatini çektiğini anlatan Hiroki Wakamatsu, Tunceli Üniversitesi’ne atanması ile birlikte Alevilik konusunda daha geniş bilgilere sahip olduğunu söyledi.
MÜSAHİPLİKTEN ÇOK ETKİLENDİM
Görevde bulunduğu süre içerisinde çok sayıda türbe ziyaretleri yaptığını ve cem törenlerine katıldığını kaydeden Wakamatsu; “Ziyaret ve cem törenlerinden çok etkilendim. Cem törenlerinde yapılan dini törenler çok etkileyici. Örneğin Alevilerde yaşatılan ve yol kardeşliği anlamına gelen Müsahiplik çok anlamlı. Kan bağın bulunmayan bir kişiyle müsahip oluyorsun ve onun derdini kendi derdin gibi biliyorsun. 1970’lerden sonra insanlar arasında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük kopuşlar yaşandı. Gelenek ve görenekler unutuldu. Alevilerin bir şekilde bu kopukluğu ortadan kaldırmak için yaptıkları mücadele çok önemli. Alevilerin büyük bir çoğunluğu artık şehirlerde yaşıyor. Aleviler Cem törenleri ile dini inançlarını yerine getirirken, diğer yandan da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerini bu şekilde canlı tutmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
ALEVİ TÜRBELERİNİ İNCELEYECEK
Aleviliğe ilgisinin her geçen gün arttığını vurgulayan Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü görevlisi Japon Yrd. Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, önümüzdeki aylarda Çorum, Tokat ve Amasya illerinde Alevilik adına araştırmalar yapacağını açıkladı. Bu illerde bulunan Alevi türbelerini ziyaret edeceğini, buralarda gelenek, görenek ve dini literatürü kayıt altına alacaklarını anlatan Wakamatsu, “Bu çalışmalar bölüm bölüm kayıt altına alınacak. Bu kayıtlarla ziyaret atlası oluşturacağız. Alevilikle ilgili güzel bir çalışmaya imza atmak istiyorum” dedi.
Haber: Servet Seyfettin Mete