Çorum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarım ve hayvancılık sektöründe önemli bir adım atarak tarımsal verimliliğin artırılması ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlanması amacıyla “Küçük Aile İşletmelerinde Süt Hijyeninin Sağlanması Projesi”ni hayata geçirdi. Proje kapsamında 50 aileye süt sağım makinası verildi. Törene Çorum Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz de katıldı. Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
ÇORUM’DA 206 BİN BÜYÜKBAŞ, 285 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN MEVCUT
“Çorum’da hayvan yetiştiriciliği önemli bir potansiyele sahip olup toplamda 206.755 adet büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanların %1,38’i (2.850 adet) manda, %3,83’ü (7.925 adet) yerli, %38,9’u (80.373 adet) kültür melezi ve %55,9’u (115.607 adet) saf kültür ırklarından oluşmaktadır. Ayrıca ilimizde 218.876 adet koyun ve 66.551 adet keçi olmak üzere toplamda 285.427 adet küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır.
50 AİLEYE DESTEK
Tarımsal ve hayvansal üretimde tarım alet ve makineleri hem üretim artışını sağlamak hem de işgücünden tasarruf etmek amacıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bölgede 5 baş ve altında sağmal hayvancılık yapan küçük aile işletmelerinde süt sağımı genellikle elle yapılmakta, bu yöntemde elde edilen süt hijyenik koşullar sağlanamadığında kısa sürede bozulmaktadır. Bu durum, süt ürünlerinin kalitesini olumsuz etkilemekte ve depolama ömürlerini kısaltmaktadır. Bu sorunların çözümü için toplam maliyeti 1.034.000 TL olan “Küçük Aile İşletmelerinde Süt Hijyeninin Sağlanması Projesi” kapsamında, 50 adet hareketli süt sağım makineleri temin edilmiştir. Bu makineler sayesinde sütte insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek bakteri ve somatik hücre sayıları azaltılarak, üretilen sütün ticari işletmelerde değerlendirilebilmesinin önü açılmıştır.
Proje, küçük ölçekli aile işletmelerinin desteklenerek tarımsal ekonominin canlandırılmasını, hijyenik ortamda süt üretimi ile insan sağlığının korunmasını, daha verimli süt sağımıyla süt sanayine aktarılan süt miktarının artırılmasını, küçük aile işletmelerinin karlılığının yükseltilerek büyükbaş hayvan sayısının artırılmasını, çiftçilerin rekabet gücünün artırılmasını ve kırsal alanda kalkınmanın sağlanmasını hedeflemektedir. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, projenin tarım ve hayvancılık sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.”