Son Güncelleme: 27 Eylül 2014 11:37 Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, kalp sağlığının önemine dikkat çekti.
29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklama yapan Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel, şöyle dedi; “Kalp vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden hayatımız boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organımızdır. Hücrelere besin ve oksijen taşıyan kalp ve damar sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Kalp ve Damar Sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilmektedir.
Kalp hastalıkları, özellikle yetişkinlerde olmak üzere her yaşta görülmektedir. Dünyada birçok insan kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu ölümler daha çok düşük ve orta gelirli ailelerde görülmektedir. Kalp hastalıklarına dikkat çekmek ve çocukluktan itibaren hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak belirlenmiştir.
Uzmanlar sağlıklı ve mutlu yaşamak için öncelikle doğru beslenmek gerektiğine dikkat çekmektedirler. Çocukların bu sorunu aşabilmeleri, sağlıklı beslenmeleri ve gelecekte kalp hastalıklarına yakalanmamaları için en önemli rol ailelere düşmektedir.
Kalp sağlığı için dikkat edilmesi gereken öneriler:
1.Sağlıklı beslenme alışkanlığını çocukluk çağında edinin,
2.Boyunuz ile kilonuz arasındaki orana çok dikkat edin.
3. Kadınsanız menopozunuzu mutlaka geciktirin.
4. Fiziksel aktivitenizi artırın. Tembellikten ve aşırı stresten uzak durmaya çalışın.
5. Mesleğinizi icra ederken aşırı stresten uzak durun
6. 20 yaşından sonra,risk faktörü yoksa yılda bir kez kan yağları (Kolesterol, trigliserid, HDL, LDL), Lp(a), homosistein ve HS-CRP kontrolü yaptırın.
7. Aile hikayenizde erken kalp hastalığı varsa ya da diyabet veya yüksek tansiyon hastası iseniz 30; değilseniz 40 yaşından sonra her yıl kan yağları (kolesterol, trigliserid, HDL, LDL), Lp(a), homosistein kontrolü ve efor testi yaptırın.
8. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışık olun. Çabuk karar veren, hırslı, kavgacı, acele hareket eden kişiliğiniz varsa yavaşlayın.
9. Sigara içmeyin.
10. Hastalığınızın sizde yarattığı psikolojik etkileri veya çevrenizle ilgili sorunlarınızı bir psikiyatri uzmanı ile görüşün.
Kalp hastalarına öneriler:
1. Sigara içmeyin, hatta içilen ortamlarda bile bulunmayın.
2. Düzenli olarak kardiyolojik kontrolden geçin
3. Tedavinizin olumlu ve olumsuz yanlarını, uzun dönemki sonuçlarını doktorunuzla mutlaka konuşun.
4. Abartılı fiziksel aktivitelerinden kaçının. Uzmanınızın hazırladığı egzersiz programını uygulayın.
5. Devamlı kullanmanız gereken ilaçları ihmal etmeyin.
6. Kan yağlarınızı üç ayda bir kontrol ettirin.
7. Aile hayatınızı ve sosyal yaşantınızı gözden geçirin.
Hayatınızdaki olumsuzlukları en aza indirmek için harekete geçin.
8. Hastalığınız için ailenizi ve çevrenizi suçlamayın. Sorunlarınız için bir psikiyatri uzmanından yardım almayı deneyin
Haydi, Kalbimizi Koruyalım, Korumayanları Uyaralım.”