Son Güncelleme: 19 Haziran 2019 10:53 Boğazkale Ortaokulu Müdürü Fikret Gündoğdu, Beden Eğitimi Öğretmeni Onur Çelik, Müzik Öğretmeni Hürşad Cengiz, 8/A sınıfı öğrencisi Pakize İrem Erol, 7/A sınıfı öğrencisi Berat Çırak, 6/A sınıfı öğrencileri Hasan Aşık ve Serdal Bektaş, Hollanda’nın Almere şehrinde düzenlenecek olan “Ulus ötesi Öğrenme, Öğretme ve Eğitim” faaliyetlerine katıldılar. Türkiye, Hollanda, Litvanya, Yunanistan ve Portekiz’den 20 öğretmen ve 40 öğrenci olmak üzere toplamda 60 kişinin katıldığı proje çalışmasında öğretmenler ve öğrenciler Hollanda Almere Oostvaarderscollege okulunun öğretmenleri ve öğrencileri tarafından büyük bir coşkuyla ve heyecanla karşılandılar. Proje kapsamında bir hafta boyunca derslere katılarak Hollanda’daki eğitim sistemleri ve ders işleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olan öğrenciler, eğitim, aktivite ve etkinliklerin bitiminden sonra da şehrin tarihi ve kültürel mekânları ziyaret ederek kültürel aktivitelere katılma imkânı da buldular. 1 hafta süresince Hollandalı öğrencilerle birlikte ailelerin evlerinde beraber kalarak onlarla birlikte kültürel bir bağ ve arkadaşlık oluşturdular. 1 haftalık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını da aldılar.
Proje hakkında bilgi veren Boğazkale Ortaokulu Müdürü Fikret Gündoğdu, “Hollanda’da 1 haftalık süren eğitimde okulumuzun, şehrimizin ve ülkemizin sunumları yapıldı. Öğrencilerimizin atasözlerimiz ve bilmecelerimiz ile yaptığı her biri 25 resimden oluşan Little Bird Tales sunumları projeye katılan öğretmenler ve öğrenciler tarafından büyük bir beğeniyle izlendi. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Boğazkale Hattuşa’da öğrencilerimiz tarafından seslendirilen Kırklareli yöresine ait olan “Dere Geliyor Dere” türküsüne çekilen klip de projeye katılan diğer ülkedeki öğretmenler ve öğrenciler tarafından büyük bir hayranlıkla izlendi. Öğretmen ve öğrencilerimizin katılımıyla düzenlemiş olduğumuz UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan ve projemiz kapsamında yaptığımız Kapadokya Gezimizi anlattık. Yaklaşık 60 milyon yıl önce, Erciyes Dağı, Güllü Dağı ve Hasan Dağı’nın yarattığı volkanik arazinin küllü ve yumuşak tabakasının, milyonlarca yıl boyunca rüzgâr ve yağmur suları ile aşınması ile şekillenmiş, oldukça karakteristik bir bölge olan, doğası, tarihi ve efsaneleriyle, sanat, kültür, spor ve eğlenceyi bir potada eriterek başlı başına kendine has bir dünya vaad eden bambaşka bir yer ve eşsiz bir coğrafya olan, kelimelerin bu olağanüstü yeri anlatmaya yetmediği Kapadokya’yı, bölgedeki yeraltı şehirlerini, peri bacalarını, mağaraları Litvanya, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’dan proje çalışmalarına katılan öğretmenlere ve öğrencilere anlatarak ülkemizin güzelliklerini tanıtma fırsatı bulduk. Projeye katılan diğer ülkelerdeki öğretmenler de kendi ülkelerine ait atasözleri ve bilmecelerle ilgili yapmış oldukları çalışmaları sundular ve hazırlamış oldukları klipler gösterime sunuldu. Türkiye, Litvanya, Hollanda, Portekiz ve Yunanistan’dan katılan öğretmenler ve öğrencilerle birlikte eğlenceli aktivitelerde bulunarak birbirlerini tanıma, okul ziyaretleri ve okulu tanıma etkinlikleri gerçekleştirildi, kültürel mirasla ilgili kurslar ve atölye çalışmaları yapıldı” dedi.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen Erasmus+ projelerinin öğretmenlerin ve öğrencilerin gelişimi için çok önemli bir fonksiyon oluşturduğunu dile getiren Boğazkale Ortaokulu müdürü Fikret Gündoğdu şöyle devam etti: “Bu projelerin öğrencilerimizin eğitim, öğretim ve sosyal yaşamlarına olumlu yansımalarının yanı sıra farklı kültür ve ülkeleri tanıma tecrübesinin öğrencilerimiz üzerinde unutulmaz etkileri olacaktır. Yurt dışına çıkan öğrencilerimiz yabancı dil seviyelerini daha da ilerleterek kültürler arası diyaloglarını geliştirmekte, farklı kültürleri tanıma fırsatı bulmakta ve Türk kültürünü de en iyi şekilde tanıtmaktadır. Bu çalışmalarımızın öğrencilerimizin akademik başarısı üzerinde büyük bir etkisi olmaktadır. Amacımız Erasmus+ projeleri sayesinde öğrencilerimizin bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılmasını sağlamaktır. Erasmus+ projeleri öğrencilerimizin motivasyonunu artırarak, hayalini ve ufkunu genişletmekte ve öğrencilerimize canlılık katmaktadır. Ayrıca projelere katılan öğrencilerimizin sosyal ve bireysel becerileri artmakta, öğrencilerimize hem akademik anlamda hem de davranış olarak pozitif katkı sağlamaktadır. Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri, eğitimde kaliteyi artırmak, kültürler arasında etkileşim sağlamak, kültürel değerleri ve kültürel mirası paylaşmak, Avrupa’daki okulların eğitim, bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak, bu birikimlerin paylaşılmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak için büyük bir fırsattır. Okulumuz, Avrupa Birliği projelerine katılarak öğrencilerimize farklı deneyimler kazandırmış ve tecrübelerini tüm okulla paylaşmalarını sağlamıştır. Öğrencilerimizin yabancı dil ve iletişim becerilerini geliştirecek, Avrupalılık bilinci elde etmeleri, kültürler arası etkileşimin ve dil çeşitliliğinin önemini kavramalarını sağlayacaktır”
Hollanda’da aldıkları 1 haftalık eğitimin ardından yaşadıklarını anlatan Boğazkale Ortaokulu 8/A sınıfı öğrencisi Pakize İrem Erol, 7/A sınıfı öğrencisi Berat Çırak, 6/A sınıfı öğrencileri Hasan Aşık ve Serdal Bektaş ise, “2 Haziran 2019 tarihinde Hollanda’ya gittik. 12 yaşındaydık, hayatımızda ilk defa uçağa binecek ve ilk defa yurt dışına çıkacaktık, çok heyecanlıydık. Hollanda’nın nasıl bir ülke olduğunu çok merak ediyorduk. Hava alanına gittiğimizde uçağa binmek için beklediğimizde içimizi kaplayan o heyecan, uçağa bindiğimizde, uçağın bulutların üstüne yükseldiğinde içimizi saran tarif edilmez o duygu. Her şey mükemmeldi ve rüya gibi 1 hafta geçirdik. Boğazkale Ortaokulundan Hollanda’ya gidilecek öğrenciler arasına girmek, Türkiye’yi temsil etmek ve Hollanda’da 1 hafta geçirmek tarif edilemeyen bir duygu. Kendimizle gurur duyuyorduk ve kendimizi çok şanslı hissediyorduk. Amsterdam Hava alanına vardık ve oradan Almere şehrine taksiyle gittik. Almere şehrine vardığımızda evinde kalacağımız aileler bizi bekliyorlardı. Bizi çok samimi, ilgili ve güler yüzle karşıladılar. İlk defa yurt dışına çıkmış ve ilk defa farklı milletten insanlarla konuşuyorduk. İngilizcenin ders dışında ilk defa gerekli olduğu, yabancı insanlarla iletişim kurmak için İngilizce öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu hissetmiştim. 1 hafta boyunca çok güzel vakit geçirdik, çok eğlendik. Aileler bize Hollanda’yı gezdirdiler, bizlere hediyeler aldılar. Kanal turu yaptık, karides yedik, yengeç tutmayı öğrettiler ve yengeç yakaladık, balık tuttuk, müzeleri gezdik, Fok Balıları Rehabilitasyon Merkezine gittik, This is Holland’a gittik.
This is Holland çok keyifliydi. Amsterdam’a gelenlerin mutlaka ziyarette bulunması gereken bir yer. Hollanda’dan en nefes kesici uçuşun ardından çok bilgilendirici bir sunum, kaçırılmaması gereken harika bir deneyim. Hollanda’yı tanımanın harika bir yolu. Mükemmel olanaklara sahip ve bize Hollanda hakkında çok iyi fikir verdi. Farklı bir uçuş deneyimi. Hollanda üzerinden uçuyorsun ve havayı, rüzgarı, yağmuru ve çiçeklerin kokusunu hissediyorsun. Türkiye’den binlerce kilometre uzaklarda, adını bile duymadığımız Almere şehrindeydik. Okulda bizi çok güzel karşıladılar ve bizi çok güzel ağırladılar. Yabancı bir okulda Türk Bayrağının dalgalandığını görmek bizi o kadar mutlu etti ve gururlandırdı ki.Hollandalı arkadaşlarımızla birlikte derslere katıldık, hep beraber etkinlikler yaptık. Cuma akşamı evlerinde kaldığımız tüm ailelerle ve diğer ülkeden projeye katılan tüm öğrencilerle beraber yemek yedik. Türkiye’ye dönüş vakti geldiğinde, arkadaşlarımızla ve aileleriyle vedalaşırken çok üzüldük. Keşke imkan olsaydı biraz daha kalabilseydik. Hayatımızda hiçbir zaman unutamayacağımız ve her zaman güzel anılarla hatırlayacağımız inanılmaz bir hafta geçirdik. Bize böyle bir imkan sunan, bizim böyle bir deneyim yaşamamızı sağlayan okul müdürümüz ve proje koordinatörümüz Fikret Gündoğdu’ya ve tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.” dediler.
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.